26 mars 2011

Ny bokcirkel!

Jag sitter i en fåtölj och tittar på de nya fina hyllorna som Steve har satt upp till mina böcker. Ett besök har jag fått idag, Jan tittade förbi, och det är alltid lika trevligt att prata böcker med likasinnade!

Nu är det dags för ny bokcirkel! Vi ska läsa Colombines kyss av Adriana Lisboa och det finns några platser kvar... Mejla mig på kikimahlander@hotmail.com, skriv en kommentar här eller gå in på En Trappa Ner och köp boken. Glöm inte att säga vilken dag du vill vara med och att lämna namn och mejladress!

Nu ska jag snart stänga av datorn, gå och köpa löparkläder och ta en liten försiktig runda i det kalla men soliga Varberg. Med bra kläder har jag ju inget att skylla på...

25 mars 2011

Redan helg igen!

I morgon är det lördag och jag agerar bokmal i en fåtölj på En Trappa Ner. Det finns två fåtöljer, så kom gärna in och hälsa på! Jag kommer att ha en dator i knät och en bok inom räckhåll.

24 mars 2011

Vilken variation!

Ljudmila Ulitskaja: En munter begravning. Bazar förlag.

Den här gången blev det fyra olika grupper (totalt 18 personer inklusive mig) som diskuterade och tyckte. Och vi tyckte ganska olika, betygen varierade mellan 2,5 och 4,5! Det roligaste är att även de som gav boken lägst betyg var glada över att ha läst den. Alla är överens om att en stor del av behållningen med våra cirklar är att få en bok i handen som de inte själva valt och antagligen inte skulle ha läst annars. Resonemangen var lika intressanta och givande som i förra omgången, och jag blev lika speedad och euforisk efter varje träff som jag blev då.

Konstnären Alik ligger döende i sin lägenhet/ateljé i New York. Han är omgiven av sin hustru, en mängd vänner och gamla älskarinnor som vakar dygnet runt, de flesta liksom han själv ryska emigranter (många av dem judar) som bott länge i USA. Det är ett betraktande berättande, ett nedslag i karaktärernas verklighet. Det är värmebölja, luftkonditioneringen har slutat fungera och nästan ingen står ut med att ha kläder på sig. Halvnakna tillbringar de dagar och nätter med att prata, minnas och konsumera avsevärda mängder alkohol. Mitt i allt ihop blir det uppror i Moskva och de blir påminda om, och överraskade av, sina känslor för landet de flytt från.

Det första som kom upp i nästan alla grupper var namnen – de många ryska namnen och smeknamnen som var förvirrande och gjorde det lite svårt att komma in i romanen. Vi var nästan alla tvungna att bläddra tillbaka för att kolla vem som var vem, åtminstone i början.

Alla var ense om att romanen är väldigt filmisk – man ser scenerna framför sig, burleska, mustiga och lite ”Svart katt, vit katt-aktiga”. En del av oss uppskattade bilderna, såg dem som humoristiska och varma medan andra uppfattade hela situationen som deprimerande och tråkig och tyckte beskrivningarna var ytliga och det filmiska nästan som ett manus. Visst är det intressant hur olika man kan läsa och känna för samma bok!

Jämfört med förra boken Ät mig kommer man inte riktigt nära någon person. Där befann vi oss nästan i Myriams huvud medan vi här inte riktigt kommer någon inpå livet. Några tycket att det var negativt medan andra inte alls tyckte att det gjorde boken sämre. Alik är mer som ett nav som allt kretsar kring, än en egentlig huvudperson. Vi var alla ense om att han måste besitta någon mystisk charm som gör att alla vill hjälpa honom och att så många kvinnor faller för honom och accepterar hans bohemiska och ansvarslösa livsstil. I alla grupper kom hjälpsamheten upp, och orsaken till den. De många vännerna samlar ihop pengar till Aliks hyra och räkningar, de finns där som en självklarhet hela vägen till slutet. Handlar det om en konstruerad samhörighet som livet i exil skapar eller är det något nedärvt ryskt?

Många tyckte om språket och beskrev det som mustigt och fullt av fyndiga och målande beskrivningar. De udda och lite kantstötta karaktärerna beskrivs kärleksfullt. De är inte så vackra (med undantag för den apatiska och frånvarande hustrun) och de är inte så lyckade men där finns ingen värdering och inget fördömande av deras sätt att leva sina liv.

Ett plus var också det fina omslaget och sköna formatet!

Medelbetyg 3,6

PS. Att cirkusen, i form av en före detta cirkusartist, dök upp även i denna bok var en ren slump! Hamnar vi på något sätt i cirkusvärlden även i nästa bok får jag kanske börja se det som ett tecken – på något…

17 mars 2011

Andra träffen...

I kväll träffades andra gruppen för att prata om En munter begravning, och återigen blev det en intressant och oerhört givande kväll! De sprider så mycket glädje och ger mig så mycket energi dessa små cirklar! I morgon och på måndag träffas grupp 3 och 4, sedan är det dags för ny bok och nya cirkelkonstellationer! Jag återkommer med lediga platser och datum...

12 mars 2011

Första träffen om Ulitskaja

I går träffades första gruppen för att prata om Ljudmila Ulitskajas En munter begravning. Vi satt på En Trappa Ner, så klart, och pratade i över två timmar. Det var lika roligt, spännande och givande som förra gången och jag är så glad att få dela alla dessa härliga människors intressanta och kloka tankar! Vilken lyx det vore att få läsa och prata om böcker på deltid åtminstone! Kanske jag skulle lämna in en Lottorad eller fem...

11 mars 2011

I morgon är det lördag!

Någon gång på förmiddagen placerar jag mig i en av fåtöljerna på En Trappa Ner och agerar bokmal igen. Jag tar med mig datorn och en god bok, står till tjänst med boktips och ser fram emot sällskap! Titta förbi vetja! Vilken vecka som helst kanske jag kommer ihåg att skriva sånt här i tid också...

7 mars 2011

Vilken cirkelstart!

Ät mig av Agnès Desarthe, Sekwa
Med tre olika grupper (totalt 16 personer) har jag pratat om denna bok i sammanlagt drygt sex timmar, och jag har njutit av varenda minut! Det har blivit så bra diskussioner, så många intressanta iakttagelser och funderingar har kommit upp, och det har blivit så tydligt att vi läser på olika sätt och att det inte finns några rätt eller fel. Nu ska jag försöka sammanfatta 17 personers tankar om boken… Spoilervarning! I slutet avslöjar jag något som ni kanske inte vill veta om ni inte läst boken!


Inledningen gillades av de flesta. Redan den första meningen ”Är jag en lögnerska?” fångade oss, vi blev nyfikna och ville veta mer. Men några tyckte tvärtom att boken var seg i början, men tog sig allt eftersom. Intressant!

Myriam är en skör, stark och komplex kvinna. Efter att ha blivit utslängd av sin man (varför får vi veta så småningom och det ska inte avslöjas ännu) jobbar hon som kock på en cirkus. När cirkusen tvingas lämna staden blir hon arbetslös och bestämmer sig för att öppna restaurang. Laga mat är det enda hon kan, och av ekonomiska skäl får lokalen även fungera som restaurang. Hon pendlar hela tiden mellan optimism och extremt dåligt självförtroende. Hon har svårt för att ta emot hjälp och tycker inte hon är värd det. På grund av det som hände för länge sedan ser hon sig själv som ”den värsta giftspriderskan som världen har skådat” och hon säger att ”godhetens mysterium skrämmer mig”. Enligt en deltagande psykiatriker hänger porträttet av Myriam ihop psykologiskt – vilket de flest av oss övriga, lekmän, höll med om. Tack och lov utvecklas hon med tiden, lär sig ta emot hjälp och vågar släppa in människor och inleda relationer.

Maten spelar stor roll i romanen och flera av oss blev hungriga, inspirerade och imponerade (hon lagar enorma mängder avancerade rätter på relativt kort tid). Vi enades om att maten fungerar som en sinnebild för henne, ett sätt att uttrycka känslor och sinnlighet. Det blir ett sätt att kommunicera, hon vill bli älskad och lagar sin mat med kärlek och kreativitet. Som den rädda och brända kvinna hon är tar hon på det viset inga känslomässiga risker. När en gäst beställer det bästa hon har är hennes svar: ”Mig, tänker jag, ät mig, men säger det inte, för det går ju på ett ut.”

Språket fascinerade oss alla. Där finns en behaglig fransk känsla och melodi. Det är kreativt, spirituellt och exakt. Varje mening betyder något, minst två personer berättade att de fått börja om, läsa långsammare för att varje mening är så mättad med betydelse. ”Jag blev nästan andfådd.” Flera framhöll det uppfinningsrika språket, att man kan slå upp vilken sida som helst och hitta minst en fantastisk mening. Hennes resonemang med sig själv är genialt framställt och fullt av drastiska och humoristiska formuleringar. Språket hänger också ihop med psykologin på ett trovärdigt och gripande sätt.

Bipersonerna är också intressanta. Vi skulle till exempel gärna läsa mer om Ben, den hemlighetsfulle räddande ängeln! Den enda som inte känns övertygande är sonen, det höll vi alla med om.

Minus fanns det inte många! Stor enighet rådde dock om att slutet var för abrupt och kändes påskyndat och inte så trovärdigt. Omslaget är inte så viktigt, men vi tyckte alla att det var fint men missvisande – så ser inte Chez moi ut! Vi vet, för vi har varit där och stortrivts!

Nu kommer spoilern!
Längsta och livligaste diskussionerna handlade, inte oväntat, om Myriams relation till sin son Hugo. Kan den örfil hon får av sin man medföra att hon slutar älska sonen? Är det inte något hon inbillar sig, för att straffa sig själv? Under hela sonens uppväxt präglas hennes tillvaro av vad hon inte känner. Är hon rädd att bli avvisad? Är det därför hon tyr sig till och visar riskfri ömhet mot sonens kamrat? Den mycket märklige Octave som flera år senare dyker upp, förför Myriam och orsakar den definitiva splittringen i familjen. Mot slutet, när Hugos flickvän besökt henne, är det tydligt att hon visst älskar sin son och har gjort det hela tiden. Hans agerande och det han säger när han träffar sin mor efter sex år, är det enda som får oss att protestera. Vad kommer de orden ifrån? Dessutom borde han väl inte må riktigt så bra och verka riktigt så oberörd?

Medelbetyget blev 3,94! (Mitt eget ändrades under diskussionerna från 4 till 5…)

5 mars 2011

Lördag 5 mars

I morgon lördag, eller egentligen idag ser jag nu, kommer jag att häcka i en fåtölj på En Trappa Ner och agera bokmal. Jag skulle bli jätteglad om någon kom in och satte sig i den andra fåtöljen och pratade med mig om något intressant, böcker till exempel... Jag inser ju att den här informationen kommer ut liiiite sent, men bättre sent än aldrig etc. etc.